Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Brandweerkazerne Berkel en Rodenrijs


De bestaande kazerne van de brandweer Berkel en Rodenrijs voldeed niet langer aan de eisen van deze tijd. Daarom schreef de gemeente de opdracht uit voor een nieuw gebouw voor brandbestrijding. VVKH architecten ontwierp de nieuweling, met ruimte voor het huidige programma en opties voor uitbreiding in 2010. Waarschijnlijk in dat jaar wordt het huidige korps van vrijwilligers aangevuld met voltijds beroepspersoneel. De uitbreiding is eenvoudig uitvoerbaar dankzij de stalen portalen buiten het gebouw.

brandwerendheid
Een serie tests volgens het natuurlijk-brandconcept heeft aangetoond dat de staalconstructie geen brandwerende bekleding nodig heeft. De geometrie van het gebouw en de vuurbelasting die bij brand werkelijk optreedt, maken dat de hoofddraagconstructie ten minste 90 minuten standhoudt. De esthetisch waardevolle staalconstructie is dan ook onbehandeld in het zicht gebleven.

projectgegevens
Locatie: bedrijventerrein De Berkelse Poort, Berkel en Rodenrijs
Start bouw: november 2005
Oplevering: oktober 2006
Opdracht: gemeente Berkel en Rodenrijs, afdeling Ruimtelijke Ordening
Architectuur: Verheijen Van Rijswijk Knappers de Haan (VVKH) architecten, Leiden
Constructief ontwerp: DHV, Den Haag
Hoofduitvoering: Aannemingsbedrijf W. Schipper, Wierden
Staalconstructie: Van de Bovenkamp Saatlbouw, Barneveld
Foto’s: Ed Seeder

architectuur
De Zuid-Hollandse gemeente Berkel en Rodenrijs groeit fors door de vinexlocaties binnen haar grenzen. Daarnaast gaat de gemeente fuseren met de gemeenten Bleiswijk en Bergschenhoek. Deze schaalvergroting én de tijd waarbinnen de brandweer zorg moet leveren, vroegen om een nieuwe locatie. Die locatie is gevonden aan de rand van bedrijventerrein De Berkelse Poort. Vanaf deze strategische plek zijn de drie gemeenten op tijd te bereiken. Om het huidige programma van 1.600 m2 en een toekomstige uitbreiding met 800 m2 binnen één ruimtelijk concept te houden, wordt de gehele kavel omarmd door een strekmetalen scherm. Binnen het scherm ligt op de begane grond de remise voor vijf brandweerauto’s. De remise wordt aan een kant geflankeerd door werkplaatsen, aan de andere kant door een uitrukgardarobe met douches. Op de eerste verdieping bevindt zich een fitnessruimte, op de tweede verdieping zijn kantoren en een kantine gesitueerd. Het gebouw heeft twee entrees/trappenhuizen: één ‘luxe’ voor bezoekers, en één voor de brandweer zelf, ontworpen op de razendsnelle uitruk.

constructie
De hoofddraagconstructie bestaat uit stalen portalen op een betonnen fundering. Door de portalen buiten het gebouw te plaatsen, is uitbreiding van het gebouw in noordelijke richting mogelijk. Het huidige gebouw is toegerust met kanaalplaatvloeren op de verdiepingen en gevels van weervaststaal, onderbroken door glasvlakken. Het stalen dak is aan de spanten opgehangen.
De gemeente stelde zware eisen aan de energiezuinigheid. Daarom is het gebouw voorzien van een warmtepomp met warmte- en koudeopslag in de bodem. Koeling en verwarming van het gebouw wordt onder meer verzorgd via betonkernactivering. Alle ruimten worden op een natuurlijke manier geventileerd. Bovendien zijn energiezuinige lichtarmaturen met aanwezigheidsdetectie en daglichtregulering aangebracht. En in overkapping van de oefenplaats zijn panelen met photovoltaïsche cellen opgenomen. De overkapping van gaas werkt als een tropisch bladerdak, dat de opwarming van dak en gevels vermindert. Bijkomend voordeel van dit dak is de lichtere uitvoering van de gevelconstructies.

terug naar index

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2017      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey