Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Brandweerkazerne met kantoren De Rode Haan, Delft


Op de plaats van de voormalige kazerne beschikt de brandweer Delft nu over het gebouwencomplex De Rode Haan. Het complex bevat niet alleen de gebruikelijke remise en slaap- en sportaccommodatie, maar ook een vijflaags kantoorgebouw dat boven de slaap-/sportvleugel uittorent. De vijf kantoorverdiepingen zijn mede mogelijk gemaakt door de Infra+ vloer. Dankzij deze holtevloer kon de verdiepingshoogte omlaag van 3,60 m naar 3,05 m.

brandwerendheid
Voor de gehéle constructie van het meer dan 13 m hoge kantoor was de brandwerendheidseis 120 minuten. Deze eis is met 30 minuten gereduceerd vanwege de lage permanente vuurbelasting. Voor 90 minuten brandwerendheid zijn de stalen buiskolommen gevuld met gewapend beton. TNO-tests wijzen uit dat de Infra+-vloer 90 minuten haalt zonder verdere voorzieningen. Wel zijn in de luchtverversingskanalen binnen de vloer ventielen met brandkleppen verwerkt. Enkele liggers die onder het vloerpakket uitsteken, hebben aan de onderzijde een brandwerende beplating gekregen.

projectgegevens
Locatie: Mercuriusweg 4c, Delft
Start bouw: mei 2005
Oplevering: september 2006
Opdracht: Gemeente Delft en gemeentelijke brandweer Delft
Ontwikkeling: Moes Projectontwikkeling, Capelle aan den IJssel
Architectuur: Spring architecten, Rotterdam
Constructief advies: Schaeffer Raadgevend Ingenieursbureau, Dordrecht
Hoofduitvoering: BAM Utiliteitsbouw, Rotterdam
Staalconstructie: Oostingh Staalbouw, Katwijk
Bouwfysisch advies: Peutz & Associes, Zoetermeer/Mook
Installatie-advies: Nieuwenburg adviseurs
Brandveiligheidsadvies: Schaeffer Raadgevend Ingenieursbureau, Dordrecht
Foto’s: Rob Hoekstra

architectuur
De remise heeft in het ontwerp van Spring architecten de plaats behouden die ze in de voormalige opzet van het brandweerterrein ook had. Zo rukken de brandweerauto's vanuit de meest logische positie uit. De tweelaagse vleugel met slaap-, sport- en overige functies is tegen de remise aangeschoven. Parkeren gebeurt op het dak van de kazerne, bereikbaar via een spiraalvormige oprit rondom het servicegebouw. Boven het parkeerdek zweeft het 7200 m2 grote kantoorgebouw, dat onafhankelijk van de brandweerkazerne te verhuren is. De gevels van de laagbouw zijn opgebouwd uit prefab betonnen sandwichelementen, compleet met kozijnen, beglazing, vensterbanken en waterslagen. Hierin is donker, staand metselwerk ingestort. Bij het sportvertrek zijn de gevelelementen toegerust met gepolijst serpentino. De gevels van het kantoor hebben een gelaagde opbouw van beton-isolatie-beton of beton-isolatie-aluminium. Deze gevels zijn in de fabriek voorzien van kozijnen, beglazing en zonwering.

Integratie – kenmerkend voor de architectuur – is eveneens nagestreefd bij bouwkunde, constructie, bouwfysica en installatietechniek. Vanaf de vroegste ontwerpfase hebben alle projectpartners in teamverband gewerkt aan kostenbesparende integratie van functies om het vrij complexe gebouw tegen het relatief gering budget mogelijk te maken. Hiertoe is een deel van het budget besteed aan projectgebonden onderzoek naar de optimale constructie.

constructie
Het kantoorgebouw is niet alleen visueel en fysiek van de kazerne gescheiden. Ook de draagconstructie is anders opgezet. Remise en vleugel zijn uitgevoerd in prefab beton. In het kantoor verzorgen twee prefab betonnen kernen de stabiliteit. De hoofddraagconstructie van het kantoor bestaat uit prefab betonnen gevels en stalen buiskolommen met daarop HEA-liggers en een Infra+ vloer. Deze geheel geprefabriceerde vloer bestaat uit 2400 mm dunne betonnen onderplaten met deels ingestorte stalen IPE-profielen, 1200 mm h.o.h. Door deze opbouw zijn vrijwel alle leidingen en kabels ín de vloerconstructie opgenomen: tussen de profielen en dóór de sparingen in de profiellijven. De holle vloerruimten zijn tevens benut voor de luchttoevoer. Via vloerwervelroosters wordt de ventilatielucht tochtvrij ingebracht en volgens het verdringingsprincipe over de werkvloer verspreid. De lucht wordt weer afgezogen via rozetten in de plafonds en de kernen. Alle installatietechniek in de vloer blijft van bovenaf bereikbaar via een speciaal ontwikkelde demontabele computervloer van anhydriettegels.

terug naar index

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2017      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey