Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Bedrijfsverzamelgebouw De Reeuwijkse Poort, Reeuwijk


Opdracht én architectuur van dit driedelige bedrijfsverzamelgebouw zijn verenigd in één onderneming: De Wit Beheersmaatschappij in Reeuwijk. Voor het ontwerp van gebouwdelen twee en drie, in 1998 en 1999, is gebruik gemaakt van de ervaringen met deel één in 1997. Toen al bleek de flexibiliteit van de projectpartners en van een stalen draagconstructie.

brandwerendheid
Het gehele, 9 m hoge bedrijfsverzamelgebouw voldoet aan de 90-minuten brandwerendheidseis. De HE-kolommen, en IPE- en UNP-gevelliggers zijn omtimmerd met brandwerende plaat; de goedkoopste oplossing. Van de geïntegreerde liggers zijn alleen de onderflenzen brandwerend bekleed met steenwol. De dakliggers zijn ook brandwerend bekleed. Niet strikt noodzakelijk, maar uit voorzorg. Als deze liggers met daarop zware kanaalplaatvloeren bezwijken, kan dat leiden tot voortschrijdende instorting van de vloeren eronder.

Voor meer informatie; zie vaktijdschrift Bouwen met Staal 153, maart/april 2000.

projectgegevens
Locatie: Goudsestraat, Reeuwijk
Data gebouwdeel een: start bouw april 1997; oplevering september 1997
gebouwdelen twee en drie: start bouw april 1998
Oplevering: november 1998 (deel twee) en juli 1999 (deel drie)
Opdracht en architectuur: De Wit Beheermaatschappij, Reeuwijk
Bouwkundig ontwerp: Bouwkundig Bureau Van der Ham, Benschop
Constructief ontwerp: De Vries Konstructieburo, Gouda
Hoofduitvoering: Bouwburo De Vries en Verburg, Stolwijk
Staalconstructie: Machine- en Staalbouw Cluistra, Renswoude
Fotografie: Moolenaar Fotografie, Den Haag
foto's bouw: Willem van Capellen, Krimpen aan den IJssel

architectuur
Het ontwerp voorzag in acht identieke kantoorunits, elk drielaags vanwege de maximale bouwhoogte van 9 m. Tussen de kantoorunits waren utilitaire bedrijfsruimten voor de verhuur geprojecteerd. Toen de huurders zich aandienden, moest een deel van de bedrijfsruimten echter plaats maken voor meer kantoorruimten mét een ruime lichthof voor het benodigde daglicht. Een ander deel moest wijken voor showroom met extra tussenverdiepingen. Maar werkplaatstekeningen, heiwerk, begane grondvloer én constructief ontwerp waren al klaar. (En de opleverdatum stond vast). Gekozen was een goedkope en snelle bouwmethode: een 'recht toe recht aan' staalconstructie, hoofdzakelijk van HE-kolommen en kanaalplaatvloeren. Dat bleef zo. Voor de extra tussenvloeren zijn liggers toegevoegd. De windverbanden zijn verplaatst vanwege veranderde horizontale belastingen. Bovendien was de fundering - vanwege de geplande bedrijfsfunctie - al berekend op hoge vloerbelastingen. Dat maakte de functiewijziging naar drielaags kantoor mede mogelijk.

Integratie – kenmerkend voor de architectuur – is eveneens nagestreefd bij bouwkunde, constructie, bouwfysica en installatietechniek. Vanaf de vroegste ontwerpfase hebben alle projectpartners in teamverband gewerkt aan kostenbesparende integratie van functies om het vrij complexe gebouw tegen het relatief gering budget mogelijk te maken. Hiertoe is een deel van het budget besteed aan projectgebonden onderzoek naar de optimale constructie.

constructie
Bij het ontwerp van de gebouwdelen twee en drie, een jaar later, was de kantoorbestemming wél direct bekend. De keuze voor een staalconstructie was snel gemaakt. Een prefab betonconstructie is wel overwogen maar viel af vanwege de korte voorbereidingstijd en de prijs: minstens 1,5x duurder dan staal. De staalconstructie is opgebouwd uit HE-kolommen, IPE en UNP-gevelliggers en kanaalplaatvloeren met geïntegreerde hoedliggers. De 265 mm dikke kanaalplaten rusten op de onderflenzen van de liggers. Door deze dunne vloerconstructie is het gelukt om de installaties binnen de verdiepinghoogte van 3 m onder te brengen. Kanaalplaat en ligger zijn onderling gekoppeld via wapeningsstaven. Hierdoor vormen de vloeren schijven en verdelen zo de horizontale belastingen over de stabiliteitsjukken. Deze jukken - stalen vakwerken gekoppeld aan de stalen gevelliggers - zijn in de gevel geplaatst om de indelingsvrijheid in de kantoren te maximaliseren. Ze staan bovendien achter de gesloten kopse gevels en gevelhoeken, waardoor de glazen geveldelen vrij blijven van obstakels. De binnenwanden zijn van licht metal stud: om de permanente vloerbelasting te beperken en een andere indeling te vergemakkelijken.

terug naar index

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2017      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey