Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Kantoorgebouw De Brug, Rotterdam

Boven de vertrouwde fabrieken aan de Rotterdamse Nassaukade zweeft het nieuwste gebouw van Unilever Bestfoods Nederland. Kantoorgebouw De Brug kijkt met 15.000 m2 vrij indeelbaar vloeroppervlak uit over de weidsheid van de Maas. Staal maakte het mogelijk het kantoorgebouw op een tijdelijke locatie, op 200 m van de fabriek, op te bouwen en vervolgens met multiwheels en een skidbaan naar zijn uiteindelijke plaats boven de fabriek te rijden.

brandwerendheid
Met de fabriek direct onder het gebouw en de druk bevaren Maas op steenworpafstand gold voor de hoofdkolommen onder De Brug en voor de onderste vloer een brandwerendheidseis van 120 minuten. Voor de overige onderdelen van de hoofddraagconstructie werd - mede vanwege de lage permanente vuurbelasting en een sprinklerinstallatie - 60 minuten brandwerendheid verlangd. Om 120 minuten brandwerendheid te bereiken, is de onderste vloer uitgevoerd als staalplaat-betonvloer met een ruime totaaldikte: 190 mm. De trapeziumvormige profielplaat zelf is 100 mm hoog en overspant 3,6 m. De plaat is met stiftdeuvels opgelegd op de staalconstructie en afgestort met lichtbeton. Bij de staalplaat-betonvloeren op de andere verdiepingen volstaat een totaaldikte van 300 mm voor een brandwerendheid van 60 minuten. De discussie die door de constructief ontwerpers van De Brug, Bouwen met Staal en Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam is gevoerd over het gebruik van brandwerende verf heeft ertoe geleid dat met dit project de kwaliteitsrichtlijn voor de applicatie brandwerende coating is geïntroduceerd. Aan de hand van deze kwaliteitsrichtlijn zijn alle zichtbare delen van de stalen hoofddraagconstructie behandeld met een brandwerende verf. De niet-zichtbare delen zijn om economische redenen voorzien van een brandwerende spuitpleister.

projectgegevens
Locatie: Nassaukade, Rotterdam
Start bouw: oktober 2002
Oplevering: februari 2005
Opdrachtgever: Unilever Bestfoods Nederland, Rotterdam
Projectontwikkeling en realisatie: Dura Vermeer Vastgoed, Leidschendam
Architectuur: JHK Architecten, Utrecht
Constructief ontwerp: Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs, Rotterdam, i.s.m. Hollandia, Krimpen aan den IJssel en Technisch Buro De Heer, Vlaardingen
Hoofduitvoering: Dura Bouw, Rotterdam
Staalconstructie: Hollandia, Krimpen aan den IJssel
Bouwfysisch- en installatietechnisch advies: Deerns raadgevende ingenieurs, Rijswijk
Foto’s: Thea van den Heuvel

architectuur
Het vier verdiepingen hoge stalen ruimtevakwerk springt meteen in het oog. Het geeft het gebouw de uitstraling van een brug en doet denken aan andere objecten in de haven, zoals de hijskranen en spoorbrug De Hef. JHK Architecten koos voor een transparant gebouw en daarom voor het toepassen van staal en glas en een minimale hoeveelheid binnenwanden. Hierdoor zijn de kantoorruimten open, laten daglicht diep het gebouw binnendringen. Het interieur ontleent zijn industriële uitstraling aan de dominant aanwezige staalconstructie.

constructie
De staalconstructie bestaat uit een ruimtevakwerk van 130 bij 33 m met vier vakwerkspanten. De twee spanten in het midden van het gebouw bestaan uit relatief zware H-profielen, variërend van HEA 120 als knikverkorter tot HD 400x347 voor de onder- en bovenrand. De twee spanten aan de buitenkant zijn relatief lichte kokerprofielen. Uit het oogpunt van esthetica en onderhoudsgemak hebben de profielen één uitwendige diameter (500x300 mm), de wanddiktes variëren wel. De spanten zijn met jukken aan de twee middenspanten opgehangen. De vloeren op de verdiepingen zijn staalplaat-betonvloeren op geïntegreerde stalen liggers (ASB). De 210 mm hoge vloerplaat is afgestort met licht beton en overspant 5,4 m. Op de constructievloer ligt een verhoogde loopvloer die de elektra- en databekabeling vanbovenaf bereikbaar houdt voor onderhoud en aanpassing. De combinatie van betonnen vloerschijven, vakwerkspanten en dwarsverbanden maken van het kantoorgebouw een stijve en stabiele constructieve doos. Het ruimtevakwerk draagt op slechts drie punten zijn belastingen af aan de onderconstructie: aan de kolommen op het binnenterrein, aan de bok naast de fabriekshal en aan de speciale V-vormige kolommen op de kade. Hierdoor ontstaan funderingsdrukken en zettingen tot 50 mm, vergelijkbaar met die bij een toren. Bij het constructief ontwerpen heeft de fundering dan ook extra aandacht gekregen.

terug naar index

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2017      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey