Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Cindy Veerman (Saxion Hogeschool) wint IFV-VVBA-scriptieprijs

14 november 2017

‘Een interessant onderzoek naar de invloed van specifieke materialen in dakconstructies op de ontwikkeling van rookgasexplosies. Zeer actueel en van belang voor de inzetstrategie van de brandweer.’ Vergezeld van deze lovende kwalificatie van de jury heeft Cindy Veerman, studente aan de Saxion Hogeschool Enschede, de IFV-VVBA-scriptieprijs 2017 in de wacht gesleept voor haar scriptie over rookgasexplosies.

Aan de hogeschool volgde de winnares de studieroute Chemie, Crime Science Academie Life Science, Engineering & Design. Haar afsluitende studie behelst de invloed van thermische ontleding bij brand van bitumen dakbedekking en dakisolatiematerialen op het ontstaan van rookgasexplosies.

Doel van het onderzoek is het inschatten van de kans op overschrijding van de onderste explosiegrens van brandbare componenten in rookgassen. Bij een volledig ontwikkelde brand stromen deze bestanddelen vanuit de brandruimte naar naastgelegen ruimten. Bij overschrijding van de onderste explosiegrens kunnen de uitstromende rookgassen worden ontstoken en bij een goede mengverhouding (verbranding) zelf leiden tot een explosie.

In het onderzoek is vooral aandacht besteed aan bitumen en aan drie gangbare dakisolatiematerialen: EPS, PIR en PUR. De uitkomsten leveren bevestigende maar ook nieuwe inzichten op. Het onderzoek toont aan dat pyrolyse gassen van EPS een spontane rookgasexplosie kunnen veroorzaken en pyrolyse gassen kunnen worden ontstoken. Ook kunnen bitumen ná een rookgasexplosie resulteren in gladde vloeren.
De jury meent verder dat ‘het onderzoek vooral een hoog chemisch en experimenteel karakter heeft. Het rapport is goed geformuleerd en het bevat heldere conclusies.’

De Scriptieprijs is afgelopen donderdag 9 november tijdens het Nationaal Congres Fire Safety & Science uitgereikt. IFV en VVBA (Vereniging van Brandveiligheidsadviseurs) hebben de prijs dit jaar voor de zesde achtereenvolgende jaar uitgeschreven. De prijs is bestemd voor de meest spraakmakende, relevante of fundamentele master- of bachelorthesis over brandveiligheid, ter afronding van een master- of bacheloropleiding aan een onderwijsinstelling binnen het Nederlandse taalgebied.

De editie 2016-2017 van de prijs heeft in totaal 16 inzendingen opgeleverd. Hiervan heeft de jury 3 scripties genomineerd. De jury, ofwel VVBA-scriptiecommissie, bestond ditmaal uit David den Boer (Peutz), Danny Ruytenbeek (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Erik Janse (BVEJ).
Ook dit jaar toucheert de winnaar een geldbedrag van € 1.200, te besteden aan een cursus, studiereis, studieboek of een ander item dat gerelateerd is Fire Safety Engineering.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey