Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Belang van constructieve veiligheid indringend geïllustreerd

4 december 2009

Leren van Instortingen – het nieuwste boek van Bouwen met Staal – is eigenlijk verplicht leesvoer voor iedereen die van doen heeft met constructieve veiligheid: opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers, maar ook toetsers, hulpverleners, gebouweigenaren en beheerders. In Leren van Instortingen levert Frans van Herwijnen (ABT) grondige analyses van het instorten of anderszins falen van de constructie van 26 bouwwerken uit de internationale bouwgeschiedenis en verstrekt daarbij leerrijke adviezen om herhaling te voorkomen. Aan bod komen onder meer Dee Bridge (Chester, Engeland, 1846), Congreshal Berlijn (1957), woontoren Ronan Point (Londen, 1968), Twin Towers (New York, 2001) en Terminal 2E luchthaven Paris-Charles de Gaulle (Roissy-en-France, 2004). Nederland is met vijf projecten vertegenwoordigd: Theater Schouwburg Het Park (Hoorn, 2001), parkeerdek hotel Van der Valk (Tiel, 2002), balkons woongebouw Patio Sevilla (Maastricht, 2003), galerij studentenwoningen Lent (2005) en werftrap Oudegracht (Utrecht, 2006).

Per gebouw of brug beschrijft Van Herwijnen eerst de opzet van de constructie en verloop en omstandigheden van calamiteit of incident. Na de analyse van oorzaken en eventueel reeds genomen maatregelen volgen praktische aanbevelingen voor (nader) onderzoek, ontwerp, uitvoering en onderhoud die tevens te gebruiken zijn in de hedendaagse praktijk.

Bij de oudere voorbeelden staan de adviezen in een historisch perspectief; inmiddels zijn verbeterde voorschriften, methoden, technieken, materialen en kennis voor handen. Maar zowel de oude als nieuwe cases leveren een indringende bijdrage aan beter inzicht in het gedrag van constructies en daarmee aan de verdere verbetering van constructieve veiligheid.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey