Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Webtool voor brandwerende stalen puien in ontwikkeling

4 januari 2011

Efectis Nederland en Bouwen met Staal werken samen aan een nieuw tool voor het ontwerpen van brandwerende stalen puien. Het tool – binnenkort beschikbaar op deze website – gaat architecten en (gevel)adviseurs assisteren bij de verkenning van puien-producten die mogelijk geschikt zijn voor hun ontwerp. In de database van het tool komen alle relevante gegevens over de brandwerendheid en rookwerendheid van de producten. Het productenassortiment is breed: van ‘losse’ staalprofielen, glassoorten en kozijnen tot en met complete systemen voor brandwerende deuren, binnenwanden en gevels. De producten zijn onder meer te selecteren op testresultaat brandwerendheid (in minuten), brandwerendheidscriterium (E, I, W en combinaties daarvan), enkel- of dubbelzijdige brandwerendheid, testresultaat rookwerendheid (in minuten óf Sa of Sm), enkel- of dubbelzijdige rookwerendheid én de gevraagde maximale maatvoering van wandpaneel, ruit of deurvleugel.

Elk zoekresultaat begint met een uitgebreide samenvatting van onderzoek – een ‘SVO+’ – naar de brandwerendheid van het product of de beproefde combinatie van producten, bijvoorbeeld een plaatstalen buitendeur met beglaasde boven- en zijlichten of een binnenwand van sandwichpanelen met schuiframen. Naast het SVO+ wordt het volledige brandonderzoeksrapport (danwel de aanvraagmogelijkheid) en leveranciers- en productinformatie geboden.

Alle opgenomen producten voldoen aan NEN 6069, de norm voor het bepalen en classificeren van de brandwerendheid van scheidingsconstructies. Vanuit NEN 6069 en via de classificatienorm NEN-EN 13501-2 worden de diverse Europese normen aangestuurd. Voor de brandwerendheid van gevels en binnenpuien/-wanden zijn dat: NEN-EN 1363-1, NEN-EN 1364-1 en NEN-EN 1634-1. Volgens deze normen zijn de producten getest door erkende brandlaboratoria, zoals Efectis Nederland, CTICM (Frankrijk) en IFT (Duitsland).

Bij de ontwikkeling van het tool krijgen Efectis en Bouwen met Staal steun van M2I Materials Innovation Institute, de Technische Commissie ‘Brandveiligheid staalconstructies’ van de vereniging Bouwen met Staal en de architectenbureaus Cepezed en Oudshoorn. Agentor, ODS, Oskomera en Vetrotech Saint-Gobain Benelux zijn de eerste leveranciers die met meerdere producten meedoen. Bij lancering biedt het tool toegang tot naar verwachting zo’n 25 tot 30 producten.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey