Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Stalen puien pakt brons

22 april 2011

De webtool Brandwerende stalen puien is als derde gefinished in de race om de Innovatieprijs Brandveiligheid 2011 van SBR. De tool van Bouwen met Staal en Efectis Nederland behoorde tot de drie genomineerden, door de vakjury gekozen uit 17 inzendingen. De bezoekers van het Nationaal Brandveiligheidscongres, gisteren gehouden in ’t Spant! in Bussum, mochten uit de drie finalisten de winnaar kiezen. Het werd de HBO-opleiding Fire Safety Engineering van het Instituut voor Engineering aan de Hanzehogeschool Groningen. Dit halfjarig onderwijsprogramma is bestemd voor HBO-studenten Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde die na twee algemene studiejaren kennis willen opdoen van integrale brandveiligheid vanuit een multidisciplinair perspectief. Na afronding wordt op hun HBO-bachelordiploma de specialisatie Fire Safety Engineering vermeld.

Als tweede eindigde Fire Fighter Layer, een thermisch isolerende bekleding voor beton(platen). De bekleding doet tijdens de bouw dienst als (verloren) bekisting en fungeert daarna als brandwerende en duurzame afwerking. Bartels ingenieurs voor Bouw & Infra en Voorbij betonsystemen ontwikkelden het product vooral voor tunnels, waarin de temperaturen tijdens een brand in zeer korte tijd hoog op kunnen lopen.

De vakjury – Michiel Rhoen (NVBR), Wim Verburg (Bureau voor Bouwmarketing), Heleen de Goeijen (Ministerie van Veiligheid en Justitie) en Aldo de Jong (SBR) – kende nog drie eervolle vermeldingen toe. Een daarvan ging naar het simulatiemodel Firewall, het resultaat van een afstudeerproject aan de TU Eindhoven in samenwerking met Efectis Nederland en Oskomera Group. Met Firewall is het gedrag van gevelconstructies bij brand in te schatten. Het model werkt met de eindige-elementenmethode. Ook DHV sleepte een eervolle vermelding in de wacht met de ‘onzichtbare brandcompartimentering’ in het eigen hoofdkantoor in Amersfoort. Om het kantoor een open karakter te geven, werden tussen het atrium en de overige kantoordelen watermist-sprinklers geïnstalleerd als alternatief voor een scheidingswand. ABB, Gerco Brandpreventie en Knauf delen de derde eervolle vermelding voor hun FlameBlockerSystem. Het FlameBlockerSystem is een combinatie van brandwerende plafonds of wanden (Knauf), installatiedozen (ABB) en brandwerend materiaal (Gerco).

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey