Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Oven van 4x5 m klaar voor de testpraktijk

16 november 2011

Was er maar een grotere oven, waarin grotere wand- of geveldelen uit één stuk op hun brandwerendheid zijn te testen (en een beter beeld ontstaat van de brandwerendheid van een gehele scheidingsconstructie)? Deze wens onder leveranciers én ontwerpers, een week geleden nog opgetekend tijdens het Avondseminar Brandveilig bouwen met staal, lijkt niet langer een utopie.
Onlangs heeft Efectis Nederland haar testoven in het brandlaboratorium in Rijswijk vergroot van 4x3 m tot 4x5 m. Na enkele calibraties heeft de oven een geslaagde praktijktest uitgevoerd op een 4x5 m grote metalstudwand met een brandwerende beplating. (De wand haalde een brandwerendheid van 90 minuten EI en 120 minuten EW).
De test wees uit dat óók bij grotere ovenafmetingen de temperatuur in de oven gelijkmatig wordt verdeeld, zoals vooraf met CFD berekend. De druk in de oven bleef binnen de marges en ook de toevoer van gas en afvoer van verbrandingsgassen verliep zonder problemen. Bij 4x5 m gaat ‘t hoogstwaarschijnlijk niet blijven. ‘Na dit succes willen we nog groter gaan’, belooft Efectis-expert Sander Lutz.

• Foto rechts: het beproefde wandelement van 4x5 m.

www.efectis.com

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey