Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Brandveilig ontwerpen, dimensioneren en beoordelen van staalconstructies

Toepassingen

Woningsprinklerinstallaties kennen velerlei toepassingsopties. Een elftal voorbeelden is verwerkt in het overzicht hieronder.

UpMountain, Amstelveen (Rijnboutt, © Kees Hummel (exterieur) en AKOR).

De mogelijke toekenning als een gelijkwaardige oplossing gebeurt altijd in overleg met het bevoegd gezag. Opdrachtgevers mogen uiteraard altijd zelf kiezen voor een hoger brandveiligheidsniveau.

Een overzicht met de bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen, waaronder de functie of maatregel kan worden toegepast, is uitgewerkt in de Publicatie waardering van woningsprinklerinstallaties, uitgegeven door de VWI en EFSN in september 2021. De publicatie biedt handvatten om vergunningstrajecten soepeler te laten verlopen en is geen handboek met vastgestelde gelijkwaardigheden. De uitgave bevat tevens handreikingen voor de onderbouwing van adviezen, met voorwaarden en voorbeelden, om brandveiligheid specifiek te verhogen en mogelijke gelijkwaardigheid gemotiveerd te onderbouwen.

Voorbeelden van toepassingen van woningsprinklerinstallaties Toelichting

1. FUNCTIE

Verbetering vluchtveiligheid bewoners

bijvoorbeeld beperkte mobiliteit, vergroten van vluchtkans, zorgplicht, etc.

Wet- en regelgeving adresseert het probleem van bewoners met verminderde mobiliteit niet specifiek, waardoor de vluchtveiligheid voor deze groep in het geding kan zijn. De woningsprinklerinstallatie compenseert dit in het algemeen en voor bestaande bouw in het bijzonder.

2. FUNCTIE

Verbeteren brandveiligheid in complex bouwwerk
bijvoorbeeld compensatie bestaande bouw, oude binnensteden, etc.

In bestaande bouw of in een complex van oude woningen, zoals in oude binnensteden, is het soms noodzakelijk om het brandveiligheidsniveau te verhogen via bijvoorbeeld de zorgplicht. Vaak kunnen bouwkundige aanpassingen niet worden doorgevoerd vanwege de impact die deze veranderingen hebben op de bestaande bouwwerken.

Met een woonsprinklerinstallatie kan het brandveiligheidsniveau eenvoudig(er) worden verhoogd, zonder de woningen aan te tasten.

3. FUNCTIE

Toepassen van ‘Stay in place’-strategie
bijvoorbeeld situatie waar ontruimen niet wenselijk of niet mogelijk is

Indien het onwenselijk of onmogelijk is om bij brand iedereen te evacueren, kan worden gekozen voor de ‘Stay in place’-strategie. Met een woningsprinklerinstallatie hoeft in principe alleen de ruimte waar brand ontstaat, te worden ontruimd. Bewoners in andere delen van het gebouw hoeven niet te worden geëvacueerd.

4. FUNCTIE

Ondersteuning brandweerinzet
bijvoorbeeld opkomsttijd en inzetstrategie

In de praktijk heeft de brandweer dikwijls te maken met opkomsttijden die niet haalbaar zijn, bijvoorbeeld omdat bruggen openstaan, door verkeersdrukte, grotere afstanden in het buitengebied of door slecht bereikbaarheid van locaties zoals in (oude) binnensteden.

Bovendien is de kans op een meer beperkte inzet van de brandweer bij aankomst reëel. Enerzijds komt dat door de vaak geringere omvang van het indirect bedreigde gebied dat moet worden doorzocht (minder ontruimingen). Anderzijds is bij aankomst de kans groot dat een offensieve binneninzet veilig is uit te voeren, in plaats van een defensieve of offensieve buiteninzet.

5. Compensatie Beperken aantal hulpverleners (artikel 7.11A) Een woningsprinklerinstallatie verbetert de omstandigheden bij brand. De installatie beperkt de omvang van de brand en de hoeveelheid rook en dat kan van grote invloed zijn op het brandverloop. Sprinklers bestrijden de brand automatisch en zorgen dat de brand beperkt blijft tot één ruimte. Dan hoeft alleen de brandruimte te worden ontruimd.
6. Compensatie Verlengen vluchtweg binnen een woning

Met een woningsprinklerinstallatie kan de maximale vluchtweg in een woning worden vergroot.

Een woningsprinklerinstallatie verbetert de situatie in een woning op diverse aspecten. Vooral door beperking van de omvang van de brand, de lagere toxiciteit van rookgassen en de reductie van rookontwikkeling zijn motieven om deze compenserende maatregel toe te passen. Als extra argument geldt dat de gebruikers van het gebouw worden gealarmeerd bij het activeren van de woningsprinklerinstallatie.

7. Compensatie Verlengen van loopafstand binnen een woongebouw (buiten de woning)

Door toepassing van een woningsprinklerinstallatie kan de maximale loopafstand in de gemeenschappelijke verkeersruimten van een woongebouw worden vergroot.

Motivering:
Een woningsprinklerinstallatie verbetert de omstandigheden buiten de woning op diverse aspecten. Vooral de beperking van de rookontwikkeling en rookverspreiding tijdens een brand in een woning zal zorgen voor veel minder rookgassen op vluchtwegen buiten de woning. Daarmee is het toepassen van een langere loopafstand verantwoord.

8. Compensatie Verruimen van woonfunctie in portiekflat Door toepassing van een woningsprinklerinstallatie kan de gebruiksoppervlakte van de woonfuncties in een woongebouw die zijn aangewezen op één vluchtroute, worden vergroot.
Met een woningsprinklerinstallatie mag de hoogste vloer van een verblijfsgebied van de woonfuncties die aangewezen zijn op één vluchtroute, worden verhoogd.
9. Compensatie Vervallen van tweede vluchtweg (extra beschermde vluchtroute)

Door toepassing van een woningsprinklerinstallatie kan een tweede vluchtroute achterwege blijven in situaties waarbij een tweede vluchtroute is vereist. Hierbij mogen meerdere woningen uitkomen op de gemeenschappelijke verkeersruimte (samenvallende vluchtroute).
Deze compensatie is van toepassing op woonfuncties als de voordeuren van de woningen direct uitkomen in de gemeenschappelijk ruimten.

Motivering:
Een woningsprinklerinstallatie verbetert de omstandigheden buiten de woning op diverse aspecten. Vooral de beperking van de rookontwikkeling en rookverspreiding, en van de omvang van de brand, zal ervoor zorgen dat veel minder rookgassen op vluchtwegen buiten de woning terecht komen en het toepassen van een langere enkele vluchtroute mogelijk maken. Dus een ‘doodlopend eind’ met meerdere woningen. De omstandigheden worden ook verbeterd omdat de aanwezige personen worden gealarmeerd bij het activeren van de woningsprinklerinstallatie.

10. Compensatie Weerstand tegen branddoorslag (WBD)

bijvoorbeeld gevels dichte galerijflat, flat met interne verkeersruimte

Door toepassing van een woningsprinklerinstallatie kan worden volstaan met een lagere eis aan de weerstand tegen branddoorslag (WBD) tussen de woning en de gemeenschappelijke verkeersruimte.

Motivering:

Een woningsprinklerinstallatie verbetert de omstandigheden bij brand in de woning op diverse aspecten. Hierdoor kan de scheidingsconstructie gedurende lange tijd zijn scheidende rol vervullen. Hierdoor is het toepassen van een lagere weerstand tegen brandoverslag als compenserende maatregel mogelijk. Daarnaast worden de aanwezige personen gealarmeerd bij het activeren van de woningsprinklerinstallatie.

11. Compensatie Weerstand tegen brandoverslag (WBO)

Door toepassing van een woningsprinklerinstallatie wordt invulling gegeven aan de eis aan weerstand tegen brandoverslag (WBO) tussen woningen onderling. Aanvullende bouwkundige maatregelen of het uitvoeren van brandoverslagberekeningen is niet noodzakelijk.

Motivering:

Een woningsprinklerinstallatie verbetert de omstandigheden buiten de woning op diverse aspecten. Door het beheersen van de omvang van de brand blijft sprake van een beheerste brand. Flash over treedt dan ook niet op en uitslaande vlammen zullen ontstaan. Door dit principe wordt een lagere weerstand tegen brandoverslag tussen woningen mogelijk maakt.