Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

FiftyTwoDegrees, Nijmegen

Aan de rand van Nijmegen staat het nieuwe Business van Philips Semiconductors. Blikvanger van het complex heet FiftyTwoDegrees: een geknikte kantoortoren die een hoffelijke buiging naar de stad maakt. Het opvallende ontwerp van Mecanoo Architecten blijft in alle opzichten overeind door de combinatie van beton en staal. Door de combinatie van sprinklers, brandwerende bekleding en brandwerende coating haalt de hoogbouw het vereiste brandveiligheidsniveau.

brandwerendheid
Voor de hoofddraagconstructie van de bijna 70 m hoge toren gold aanvankelijk een brandwerendheidseis van 120 minuten. Deze eis is verlaagd tot 60 minuten, omdat de toren onder de 70 m blijft en de permanente vuurbelasting lager is dan 500 MJ/m2. Aan 60 minuten brandwerendheid is voldaan door de onderflenzen van de stalen liggers te bespuiten met een brandwerende pleister. De kolommen zijn brandwerend betimmerd. De toepassing van een sprinklerinstallatie leverde geen verlaging van de brandwerendheidseis op, maar wel een vergroting van de brandcompartimenten. De toren telt slechts twee compartimenten, de scheiding zit in de knik op de achtste verdieping. Op deze hoogte zijn in de gevel nog aanvullende brandwerende voorzieningen getroffen om de weerstand tegen brandoverslag te verhogen.

projectgegevens
Locatie: Neerbosscheweg, Nijmegen
Start bouw: 2005
Oplevering: 2008
Opdracht: Ballast Nedam Bouw, Arnhem en ICE Ontwikkeling, Nijmegen
Architectuur: Mecanoo architecten, Delft
Constructief advies: ARUP, Amsterdam (prijsvraag) en Adviesbureau Tielemans, Eindhoven (realisatie)
Hoofduitvoering: Ballast Nedam Bouw, Arnhem
Staalconstructie: ASK Romein, Roosendaal
Foto’s: Christian Richters

architectuur
Bijzondere architectuur op een goed bereikbare locatie. Dat moet FiftyTwoDegrees maken tot het podium van de kenniseconomie van Nijmegen. De toren geldt als geslaagde uitwerking van deze ambitie, door de knik ter hoogte van de achtste verdieping én het pixels-effect van de gevels. Dit effect is bereikt door glasplaten geheel willekeurig in de zwart geanodiseerde aluminium gevelpanelen te plaatsen. Met 86 m is FiftyTwoDegrees het hoogste gebouw van Nijmegen. Het vloeroppervlak bedraagt zo'n 20.400 m2, gelijkmatig verdeeld over zeventien verdiepingen. De overige 49.600 m2 van het Business Innovation Centre is laagbouw: een zwevend congrescentrum met hotelfaciliteiten, en onder één opgetild grasdak 600 parkeerplaatsen, expeditieruimten, horeca- en fitnessgelegenheden en een winkelplaza.

constructie
Naast architectuur vormden de hoge bouwsnelheid, gewichtsreductie en vrij indeelbare plattegronden de aanleiding voor de hybride draagconstructie: twee in het werk gestorte, gewapend betonnen kernen met daaromheen een staalskelet van ranke gevelkolommen en vloerbalken. In de kernen zijn de liften, trappen en installatieschachten verwerkt, de vloeren rondom zijn vrij te indelen. De gevelkolommen onderin de toren zijn verschillende HD-profielen, bovenaan zijn ze vervangen door HEB- en HEA-profielen. Het balkensysteem bestaat uit HEA-liggers aan de randen, hoedliggers (THQ) in het midden, en IPE-liggers als langsbalken. Op dit systeem zijn 265 mm dikke, voorgespannen kanaalplaatvloeren met druklaag opgelegd. Aan de randliggers zijn tevens de verdiepinghoge gevelelementen opgehangen. De verticale stabiliteit komt geheel voor rekening van enkele kernwanden en de beide HD-kolommen aan de achterzijde van de onderste bouwlagen. De resterende kernwanden verzorgen de stabiliteit in langsrichting. Bij het constructief ontwerp is extra aandacht is besteed aan de vervormingen die kunnen ontstaan door het verschil in uitzetting tussen de betonnen kernen en de daaraan gemonteerde staalconstructie én aan de natuurlijke neiging van de toren om over te hellen. Hierdoor ontstaan extra krachten, die door de betonnen kernen moeten worden opvangen. De kernen zijn daarom zwaarder gedimensioneerd. Het mogelijk verschil in zetting tussen de bovenbouw en de onderbouw wordt opgevangen door de onderlinge aansluiting met draaipunten vorm te geven. Horizontale vervorming wordt bestreden door een dilatatie.

terug naar index

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2017      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey