Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Brandwerendheid gevelkolommen berekend

1 maart 2018

Een van de jongste telgen binnen de familie van (gratis) brandrekentools van Bouwen met Staal heet ‘Brandwerendheid gevelkolommen’. De doopnaam laat er geen misverstand over bestaan: deze tool bepaalt de brandwerendheid van stalen kolommen die zich in de gevelzone bevinden en gaat voor u na of de kolom aanvullende brandwerende bescherming, aan welke zijden en in welke laagdikten.

De tool berekent de brandwerendheid van de kolom volgens NEN-EN 1991-1-2 en NEN-EN 1993-1-2. Vooraf voert u in het profieltype (H-, I-, buis- of kokerprofiel), de kritieke staaltemperatuur van de gevelkolom (bijv. 550 ºC), de brandwerendheid van de gevel (bijv. 60 minuten) én de afstand en oriëntatie van de kolom ten opzichte van de gevel (bijv. 50 mm.) en – als u een H- of I-profiel verkiest – : ‘flens kolom evenwijdig aan de gevel’. Daarna vult u per zijde de gewenste brandwerende bescherming in (type, laagdikte en eventuele beschadiging) en de relevante productgegevens zoals de warmtegeleidingscoëfficiënt (W/(m·K)).

Voor de benodigde brandwerende bescherming kunt u kiezen uit een brandwerende coating, -plaat en -mortel. Het materiaaltype kán op alle te beschermen kolomzijden hetzelfde zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een brandwerende beplating van drie zijden van de kolom en een mortel op de vierde. Ook kunnen de laagdikten per zijde uiteenlopen.

Na het rekenwerk geeft de tool een overzicht van de brandwerendheid van de gekozen oplossing vanaf 5 t/m 120 minuten, steeds in stappen van 5 minuten. Hierdoor ziet u in één oogopslag na hoeveel minuten de kolom mét de verkozen brandwerende bescherming de kritieke staaltemperatuur bereikt.

‘Brandwerendheid gevelkolommen’ is samengesteld door Bouwen met Staal en getest en goedgekeurd door de Technische Commissie Brandveiligheid (TC 3) van Bouwen met Staal.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey