Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Koolmonoxidemelder verplicht?

13 april 2018

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat onderzoek initiëren naar de opties tot het verplicht stellen van koolmonoxidemelders in nieuwbouwwoningen en woningen die gerenoveerd zijn. Hiermee reageert de minister, namens het kabinet, op het verzoek van de oppositiepartijen 50PLUS, GroenLinks en SP.

‘Koolmonoxide is een sluipend gif dat mensen ziek kan maken. Het melden bespaart dus niet alleen levens, maar ook ziektekosten’, stelt 50PLUS-roerganger Henk Krol onomwonden. De kosten van de melders zijn volgens hem verwaarloosbaar. Ollongren benadrukt dat ze het probleem bij de bron wil aanpakken, onder meer via een certificaat voor installateurs. Zij moeten ‘ontzettend goed’ omgaan met installaties om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, vindt de bewindsvrouw.

Koolmonoxide (CO) is geur- en kleurloos. Door afgifte van een duidelijk hoorbaar geluidssignaal (zo’n 80 dB) waarschuwt een koolmonoxidemelder de bewoner voor de aanwezigheid van (te) hoge concentraties CO in de ruimte. Het gas komt vrij bij onvolledige verbranding, bijvoorbeeld bij (minder goede werkende) gasfornuizen en -ovens, gashaarden, boilers en cv-ketels. Het risico op koolmonoxide in huis neemt de laatste jaren toe doordat woningen steeds beter worden geïsoleerd en het gas minder gemakkelijk kan ontsnappen.

In het algemeen is één CO-melder afdoende voor een ruimte tot 40 m2 vloeroppervlakte. Voor optimaal functioneren dient de melder tenminste 1,5 m boven de vloer te hangen. Daarnaast is voldoende afstand van verbrandingsapparaten geboden, minimaal zo’n 1,5 m. Logische locaties zijn de keuken en de CV-ruimte. Veel melders zijn toegerust met een display waarop de gegeven concentratie CO en de temperatuur zijn af te lezen. De melders zijn te koop vanaf ongeveer € 15.

  • Foto: Smartwares RM370 koolmonoxidemelder.
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey