Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Drie dinsdagen constructieve brandkennis

14 oktober 2015

Kennis heb je in verschillende vormen: declaratieve kennis (de feiten en begrippen op zichzelf, om te onthouden), procedurele kennis (het vermogen om deze feiten en begrippen te vergaren, op te slaan en weer op te roepen) en strategische kennis (de bekwaamheid om de verworven informatie doeltreffend en doelmatig in te zetten). Deze kennismodaliteiten zijn – als het gaat om brandveilige staal- en staal-betonconstructies – voor u samengebald in de driedaagse cursus ‘Brand en brandveiligheid van staal- en staal-betonconstructies.

De eerste cursusdag, dinsdag 10 november a.s., vult vooral uw declaratieve en procedurele bagage. Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsadviseur bij Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) presenteert dan de verschillende concepten voor brandveilige gebouwen, de eisen voor hallen en verdiepinggebouwen volgens Bouwbesluit 2012 en de diverse oplossingen voor brandwerende constructies, zowel mét als zonder aanvullende brandwerende bescherming. Ook gaat hij in op belastingen bij brand volgens EN 1991-1-2 en de mogelijkheden van Fire Safety Engineering (FSE). De introductiedag vormt de opmaat voor (meer) strategische kennis over het ontwerpen en detailleren van staal- en staal-betonconstructies tijdens de beide vervolgdagen.

Op dinsdag 17 november zet Tim van der Waart van Gulik (projectleider Fire Engineering bij Efectis Nederland) samen met Ralph Hamerlinck uiteen hoe je rekent aan staal en brand volgens EN 1993-1-2 en hoe je FSE toepast in de projectpraktijk. Hierbij worden ook de geschikte ontwerp- en rekentools gedemonstreerd die veelal gratis voorhanden zijn op brandveiligmetstaal.nl, waaronder Ozone (voor het bepalen van de temperatuurontwikkeling bij natuurlijke brand en de thermische respons van de staalconstructie, op basis van EN 1991-1-2) en CaPaFi (voor berekening van de opwarming van staalconstructiedelen bij branden in parkeergarages, eveneens volgens EN 1991-1-2).

De afsluitende cursusdag, dinsdag 24 november, kent een vergelijkbare opzet. Het docentenduo Rob Stark (directeur/constructief ontwerper bij IMd) en Ralph Hamerlinck behandelt het rekenen aan staal-betonconstructies bij brand volgens EN 1994-1-2 en toont de opties van de rekentools Potfire (betongevulde buiskolommen), Gligger (geïntegreerde stalen liggers) en MACS+ (staalplaat-betonvloeren met stalen liggers). De demo van MACS+ wordt ingeluid met een verklaring van het fenomeen membraanwerking bij staalplaat-betonvloeren op stalen liggers en hoe u daardoor kunt besparen op brandwerende bescherming van de vloerconstructie.

Voor deelname aan de driedaagse cursus betaalt u als lid van Bouwen met Staal € 1.195. Bent u geen lid, dan komt u op € 1.395 (tenzij u eerst even snel lid wordt). De prijzen zijn exclusief BTW, maar inclusief een fors informatiepakket met daarin de syllabus met de powerpointsheet, het achtergronddocument en de ontwerphandleiding bij MACS+, het rapport ‘Veilige Waarden voor de kritieke staaltemperatuur bij ontwerp en aanbesteding’ (Bouwen met Staal, 2015) én de Eurocode-boeken ‘Brand (Eurocode 3)’ en Staal-beton (Eurocode 4)’. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze twee boeken een winkelwaarde van € 145,00. Op de koop toe ontvangen deelnemende constructeurs 8 KE/PE-punten (permanente-educatiepunten) voor het Constructeursregister.

  • Het cursusprogramma en het aanmeldingsformulier vindt u hier.
  • Foto: Het Timmerhuis, Rotterdam (OMA, foto: DMS).
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey