Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Als de brandweer...

2 oktober 2015

De Nederlandse brandweer had in 2014 gemiddeld 7,4 minuten nodig om bij een brand te komen. Dat is even snel als in 2013, zo blijkt uit de jaarcijfers die het CBS twee dagen geleden heeft gepubliceerd. In 2014 rukten brandweereenheden gemiddeld na 2,8 minuten uit en waren daarna zo’n 4 minuten onderweg. De meldkamer van de brandweer alarmeerde de eenheid in gemiddeld 0,6 minuten. Deze tijden brengen de zogeheten gemiddelde responstijd op 7,4 minuten.

De responstijd is langer naarmate korpsen meer drijven op vrijwilligers in plaats van beroepskrachten, aldus het CBS-onderzoek. Vrijwilligers hebben doorgaans meer tijd nodig om op de kazerne te komen. Langere responstijden gelden ook voor korpsen in dunner bevolkte regio’s, vanwege de grotere rijafstanden.

De brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is in 2014 gemiddelde het snelst ter plekke. Het korps laat een gemiddelde responsetijd van 6 minuten noteren. Daarvan bedraagt de gemiddelde alarmeringstijd 0,3 minuten, de gemiddelde uitruktijd is 1,7 minuten en de gemiddelde rijtijd 4 minuten. Alleen op rijtijd moet Rotterdam-Rijnmond zijn meerdere erkennen in Zuid-Holland-Zuid en Zaanstreek-Waterland. Deze regio’s zetten 3,5 minuten op de klok. In 2013 zat Rotterdam-Rijnmond ook in de kopgroep. Amsterdam-Amstelland was toen gemiddeld het snelst; Veiligheidsregio Zeeland haalde de kortste rijtijd.

  • De CBS-statistiek ‘Reactietijden van de brandweer, regio’ is te raadplegen op CBS StatLine
Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey