Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

State of the art in woningsprinkers gedocumenteerd

24 augustus 2016

De interesse voor het gebruik van sprinklers in woningen groeit. IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) grijpt dit ‘momentum’ aan met haar nieuwe publicatie ‘Sprinklers in de woonomgeving’.

Verdeeld over 24 lezenswaardige pagina’s beschrijft ing. Lieuwe de Witte onder meer de diverse soorten sprinklers voor toepassing in woningen, hun werking, effectiviteit en rendement én de argumenten voor de toepassing. Actuele aanleidingen om sprinklers in woningen zeer serieus te overwegen zijn de toename van brandrisico’s in woningen met hun eigentijdse, maar gemakkelijk brandbare inrichting en de toename van het aantal, minder zelfredzame senioren dat langer zelfstandig blijft wonen.

Sprinklers kunnen niet alleen het brandveiligheidsniveau van de woning of het woongebouw verhogen. Ook kunnen ze de benodigde compensatie bieden indien niet direct wordt voldaan aan de prestatie-eisen in het Bouwbesluit dan wel aan de wensen van de brandweer in het kader van de effectieve brandbestrijding.

Vandaar dat sprinklers in de woonomgeving zelfs – in beginsel – afdwingbaar zijn, aldus Lieuwe de Witte. Bestuursrechtelijk zou dat mogelijk zijn door de toepassing van een sprinkler (als gelijkwaardige brandveiligheidsoplossing) te vereisen voor afgifte van de omgevingsvergunning. Privaatrechtelijk kunnen projectontwikkelaar en kopers afspraken maken, eventueel in overleg met de gemeente.

De IFV-publicatie zet in elk geval uiteen wat de voordelen van woningsprinklers zijn voor de verschillende doelgroepen; van de (minder zelfredzame) bewoners, gemeenten en projectontwikkelaars tot en met de waterleidingsbedrijven, de verzekeringsmaatschappijen en de brandweer. De publicatie is compleet met informatie over de huidige eisen voor installatie, handhaving en certificering. En daarmee heeft de Brandweeracademie er het gewenste middel voor het brandweeronderwijs bij.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey