Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

27 Fatale woningbranden in 2015

14 april 2016

Afgelopen jaar woedden in ons land 27 fatale woningbranden. Bij deze branden waren 31 dodelijke slachtoffers te betreuren. Dat blijkt uit de registratie van woningbranden in 2015 door de Brandweeracademie.

Voornaamste oorzaken waren roken, onvoorzichtigheid bij het koken en kortsluiting van een apparaat. Onder ‘apparaten’ vallen onder meer kookplaten, elektraverdeeldozen, wekkerradio’s, DVD-recorders en computers. De branden ontstonden vooral in kleding, in de frituurpan of in bed. Ze kwamen het meeste voor in de woonkamer, gevolgd door de keuken en de slaapkamer. Bij bijna de helft van de woningbranden liepen ook aangrenzende woningen brand-, rook- of waterschade op.

Ruim 1/5 deel van de branden voltrok zich in de maand februari; bijna 1/5 deel werd gehaald in november. Ook deden zich in september en oktober relatief veel branden voor. Buiten de 27 branden om, werden nog eens 5 branden in woningen genoteerd waarbij in totaal 5 mensen omkwamen. Bij deze vijf branden ging het om zelfdoding. Deze branden worden niet meegenomen in de verdere analyse.

De cijfers over 2015 vertonen niet veel verschillen met die van voorgaande jaren. Zo zijn de veelvoorkomende oorzaken en plaatsen van ontstaan van de brand al enkele jaren dezelfde. Wel werden in 2014 meer fatale woningbranden (51) en dodelijke slachtoffers (52) genoteerd. Wel was bij 21 van deze 51 branden sprake van zelfdoding.

Al enkele jaren verzamelt de Brandweeracademie, als onderdeel van het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV), structureel de data over fatale woningbranden in Nederland. De gegevens worden op ingevulde vragenlijsten aangeleverd door de ter plaatse actieve brandweerkorpsen en brandonderzoeksteams.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey