Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS


Van aken architecten op de bres voor brandveilige hoogbouw

31 oktober 2012

Voor de brandveiligheid van hoge gebouwen in ons land moet zo snel mogelijk nationale wetgeving komen. Dat stelt Van aken architecten uit Eindhoven, bekend van hoogbouw-ontwerpen als de Arenatoren in Amsterdam, Westpoint in Tilburg en de Kennedytoren in Eindhoven. Actuele aanleiding voor de oproep was de brand op zondag 21 oktober jl. in een bovenverdieping van de 96 m hoge woontoren De Regent in Eindhoven, eveneens een ontwerp van Van aken dat begin 2000 werd opgeleverd.
‘De brandweer had de brand gelukkig snel onder controle en er zijn geen gewonden gevallen. Maar dat is te danken aan het ontwerp en de maatregelen die opdrachtgever, architect en gemeente samen hebben besproken, onder meer voor langdurig rookvrije vluchtroutes en de mogelijkheid van een snelle binnenaanval door de brandweer. Duidelijke, landelijke brandveiligheidsregels voor gebouwen boven de 70 m. zijn er niet’, vindt Van aken. 'Hierdoor worden per project verschillende richtlijnen gehanteerd. Dat leidt tot onduidelijkheid. Bovendien ligt het gevaar op de loer dat bij ontwerp en bouw voorzorgsmaatregelen over het hoofd worden gezien.’
‘Landelijke regels ontbreken, omdat in de toelichting bij het Bouwbesluit 1992 indertijd is gesteld dat woon- of kantoorgebouwen boven 70 m nauwelijks voorkomen’, verklaart Ron de Goeij, de directievoorzitter van het Eindhovense architectenbureau. ‘Een achterhaald standpunt. Steden als Den Haag, Rotterdam en Eindhoven hebben meerdere gebouwen van veel meer dan 70 m. De trend is bovendien dat gebouwen steeds hoger worden. Laten we niet wachten tot het ergens grondig misgaat, maar nu wetgeving voor hoogbouw in Nederland aanscherpen.’, oppert De Goeij. Naar de oorzaak van de brand in De Regent doet de technische recherche momenteel nog onderzoek.

Wie bij gebrek aan harde criteria in het Bouwbesluit de brandveiligheid in hoge gebouwen toch goed op orde wil krijgen, kan een beroep doen op de Praktijkrichtlijn Brandveiligheid in hoge gebouwen. SBR stelde deze richtlijn samen in nauw overleg met preventiefunctionarissen van de brandweer, plantoetsers bij gemeenten en ontwerpers en bouwers. Dat leidde tot breed gedragen consensus over het brandveiligheidsniveau van gebouwen van 70 m. of meer. De richtlijn presenteert enkele strategieën voor ontruiming en brandbestrijding die afgepast zijn op hoogbouw en voegt aan elke strategie een afgewogen pakket van brandveiligheidsmaatregelen toe. Aan de hand van een combinatie strategie:pakket is een projectspecifiek brandveiligheidsconcept op te stellen. Meer informatie over de Praktijkrichtlijn vindt u hier.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey