Kantoren
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hallen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Woningen
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Hoogbouw
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS
Parkeergarages
Draagconstructies
Gevels
Wanden
Tools BmS

Watermistsysteem als alternatieve brandscheiding

25 februari 2011

Advies- en ingenieursbureau DHV heeft haar hoofdkantoor in Amersfoort grondig gerenoveerd. Na bijna 40 dienstjaren kreeg het gebouw onder meer een nieuwe transparante gevel met verbeterde daglichttoetreding en zonwering en nieuwe energiezuinige koel- en verwarmingsinstallaties. Om tegemoet te komen aan de huidige brandeisen en tegelijkertijd het oorspronkelijke open karakter van het kantoor in tact te laten, heeft de gebruikelijke optie van de brandwerende scheidingswand plaats gemaakt voor een watermistsysteem. De sproeikoppen zitten precies op de overgang tussen de kantoorvloeren en het atrium, die hiermee één ongecompartimenteerde ruimte blijven.

Het watermistsysteem is een sprinklersysteem dat met behulp van een hoge-druk-pompinstallatie (zo’n 100 Bar) gewoon drinkwater door dunne leidingen naar speciale nozzles stuwt. Vanuit deze fijnere sproeikoppen wordt het water in minieme druppeltjes in de ruimte verstoven. Met z’n allen vormen de microdruppels een soort blusdeken die in één keer een groot oppervlakte bestrijkt. Het waterverbruik van een watermistsysteem is in beginsel aanzienlijk kleiner dan dat van conventionele sprinklers. Een groot waterreservoir (tank of vijver) kan dan ook achterwege blijven.

Het gebruik van watermist is op zich niets nieuws. Het wordt al jaren toegepast aan boord van cruiseschepen en in industriële gebouwen. Maar pas de afgelopen jaren is het systeem, onder aanvoering van de Scandinavische landen, doorontwikkeld voor de utiliteitsbouw. De toepassing in het DHV-kantoor is de eerste in een Nederlands kantoorgebouw. De installatie werd ontwikkeld door DHV, Wolter&Dros, R2B Inspecties en Unica Automatic Sprinkler. Efectis onderwierp het systeem aan diverse brandtesten, waartoe een deel van de kantoorvloer werd nagebouwd. De proeven toonden aan dat de waternevel eenzelfde werking heeft als brandwanden. Hiervoor ontvangt DHV de conformiteitsverklaring.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Contact      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey